Elérhetőségek

Eladó exkluzív ingatlan Vasváron!

Cím: 9800 Vasvár
Telefon: +36-30/507-7864
E-mail: laim@t-online.hu


Az épület kalakítása


 

Az építészeti kialakítást az építtető mediterrán nosztalgiája és a terep lejtése befolyásolta. Az épület tömegkialakításánál a tájolási lehetőségeken túl a nagy fedett, védett lakóteraszok létrehozása volt a meghatározó. a barát-apácafedés, mint karakteres építészeti elem, az alacsonyhajlású kontyolt tetővel együtt a magasabban fekvő utcáról a horizontálisan elnyúló épületen rendkívül kellemes, nyugodt látványt nyújt.  Az épülettömegbe a garázs feletti  tetőkert belemetsz, és tömegben is elválasztja az építészetileg más hangulatú épületrészt a teraszokkal tagolt lakóépületrésztől.  Az utcai homlokzat vízszintes tömegét a bejárati portikusz bontja meg.

Az épület a völgy felé a kétszintes mediterrán udvarház homlokzatával néz. A vertikális jelleget kihangsúlyozzák a kétszárnyú, zsalus franciaablakok. Ezt csak a déli oldalon töri mega a nagyméretű lakóterasz és északon ad semleges hátteret a garázsrész sima fala. A vertikális jelleget erősíti a tető tömegében bemetszett, keletre fordított oromzat, mely a tetőtéri vendégszobáknak ad bevilágítási lehetőséget.  A déli homlokzat is ez a vertikális jelleg határozza meg, azzal, hogy a nagyméretű délre néző lakóteraszok erőteljesebb vízszintes hangsúlyt adnak.

Az épület két szintje két elkülönülő funkcionális részre tagolja a házat. A földszinti a lakó, közösségi funkciókat fogja össze, az alsó szint pedig a belső, intim szféra helyszíne. A tetőtér a földszint közösségi funkcióját egészíti ki a két vendégszobával és a tetőterasszal.

Az utca felől a személybejáró kapun keresztül a portikusz védett öble fogadja az érkezőt. Ugyanezzel a szélességgel kialakított előtérben jutunk a színes üvegtéglával szélesített bejárati ajtón keresztül. Itt is, mint minden nyílászárónál kétszárnyú zsalutábla van a külső oldalon, védve az épületet a hőtől, hidegtől és a betörőktől.

Az elegáns, világos előtérből szemben nyílik a lakószoba és mellette a könyvtárszoba ajtaja. A lakószoba déli oldalán teljes szélességben fedett lakóterasz van, mely az étkező előtti terasszal együtt nyári lakó és vendéglátó funkciókat is elláthat. Innen az előkertbe is ki lehet jutni, bekapcsolva azt is a lakótérbe. Az előtér részben lakótérként is használható a berendezésének függvényében. Jobbra az étkezőbe juthatunk és azon keresztül a konyhába és az éléskamrába. A konyha az utcára nézz, így a bejárat a házi munka végzése közben is szemmel tartható. Baloldalon vannak a kiszolgáló helyiségek (WC-mosdó, garderobe és a garázs bejárata) A garázs előteréből lehet a lépcsőn feljutni a tetőtérben lévő két vendégszobába és a mosókonyha, szárítófunkcióit is betöltő fürdőszobához is. A tetőtér előteréből nyílik kis szintkülönbséggel a garázs feletti tetőterasz, mely a lakás lakófunkcióit egészíti ki a dombtetőre és az északi völgyre nyíló, nyugati tájolású, védett lakóterasszal.

Az előszobából a garázs előterén át mehetünk le az alsó szintre. Leérkezve egyenesen jutunk el az épület keleti oldalán lévő hálószoba blokkhoz. A hálószobák zavartalanságát és intimitását az öltöző garderobe biztosítja. A jobboldali hálószoba nyílik a nagyméretű lakó fürdőszoba. Innen ki lehet menni a déli fedett lakóteraszra.

Az alsó szint előteréből jobb oldalon mehetünk be a testedzést, kikapcsolódás zónájába, ahol edzőgépek, szauna, pezsgőfürdő várja nem csak a ház lakóit, de a vendégeket is. Ebből a helyiségből is ki lehet jutni a szabadba és ott a kertben folytatni a testedzést, kikapcsolódást. A helyiségek mellett egy kisebb tárolót is biztosítunk a felesleges gépek, berendezések részére.

A lépcsővel szemben van a kazán helyiség, mellette a garázs alatt nagyméretű pince került kialakításra. itt lehet tárolni a lakás teraszainak bútorit is az egyéb felesleges holmit.

Az épület kertjében melléképület is készült. Alapvető funkciója a kerti bútorok, kisgépek tárolása, valamint a kert gépészeti berendezési is itt kapnak helyet. A melléképület is kapott kis fedett teraszt, biztosítva a kert minden időben történő használatát.
Vissza az előző oldalra!
Eladó exkluzív ingatlan Vasváron! - Magyar